طباخي از جمله هنر هايي است که قدمت طولاني دارد و همچنين از ملل مختلف بر گرفته شده لذا بر اين اساس در آن واحدهاي قديمي و نا متعارف بسياري وجود دارد.

براي اينکه شما سر در گم نشويد در زير جدول تبديل مقياسها را آورده ايم :
هر 1 کيلو گرم معادل 1000 گرم
هر 1 سير معادل 75 گرم
هر 1 مثقال معادل 4.7 گرم
هر 1 گالن معادل 4 ليتر
هر 1 ليتر معادل 4 فنجان اندازه گيري
هر 1 فنجان اندازه گيري معادل 16 قاشق سوپخوري
هر 1 قاشق سوپخوري معادل 3 قاشق مربا خوري
هر 1 پانيت معادل 2 فنجان اندازه گيري
هر 1 پاند معادل 456 گرم
هر 1 اونس معادل 283 گرم
هر 1 پاند معادل 16 اونس
درجه جوش آب 100 درجه سانتيگراد يا 212 فارنهايت
درجه بدن 37 درجه سانتيگراد يا 98.6 فارنهايت
درجه انجماد صفر درجه سانتيگراد يا 32 فارنهايت
براي تبديل درجه سانتيگراد به فارنهايت ، درجه سانتيگراد را در نه پنجم ضرب مي کنيم و با 32 جمع مي کنيم
براي تبديل درجه فارنهايت به درجه سانتيگراد ، 32 را در پنج نهم ضرب نموده و فارنهايت را از آن کسر مي کنيم

درجه حرارت لازم براي طبخ غذا ها در دستورات اين مجموعه بطور كلي بر حسب درجه فارنهايت ذكر شده و در صورتيكه بخواهيم درجه حرارت لازم را بر حسب سانتيگراد داشته باشيم از فرمول تبديل اين دو درجه حرارت به هم كه بشرح ذيل است :
F = c * 9/5 + 32
c = ( f - 32 ) * 5/9
حرف اف ( f ) علامت فارنهايت و حرف سي ( c ) علامت سانتيگراد است و اگر بخواهيم بدانيم 250 درجه سانتيگراد چند درجه فارنهايت مي شود مقدار آن را در فرمول فوق بترتيب ذيل ميگذاريم و عمل ميكنيم :
F = 250 * 5/9 + 32 = 450 + 32 = 482 فارنهايت
حرف اف ( f ) علامت فارنهايت و حرف سي ( c ) علامت سانتيگراد است و اگر بخواهيم بدانيم 350 درجه فارنهايت چند درجه سانتيگراد مي شود مقدار آن را در فرمول فوق بترتيب ذيل ميگذاريم و عمل ميكنيم :
C = ( 350 -32 ) * 5/9 = 318 * 5/9 = 176 سانتيگراد
همچنين در ايم مجموعه براي اندازه گيري به فنجان يا پيمانه اشاره شده است كه وزن آنها را نيز ذيلا توضيح ميدهيم :
يك پيمانه آب مساوي است با 200 گرم ( دو دسي ليتر )
يك پيمانه شير مساويست با 200 گرم ( دو دسي ليتر )
يك پيمانه روغن آب كرده مساويست با 200 گرم
يك پيمانه آرد نخودچي مساوي 75 گرم
يك پيمانه آرد مساوي با 125 گرم
يك پيمانه شكر مساوي است با 200 گرم
يك پيمانه برنج مساوي است با 200 گرم
يك قاشق سوپخوري پر آرد مساوي است با 25 گرم
يك قاشق سوپخوري شكر مساوي است با 25 گرم
يك قاشق سوپخوري روغن آب كرده مساوي است با 20 گرم
( اگر دقت نموده باشيد ما فنجان و پيمانه را با هم برابر فرض كرده ايم در اصل يك پيمانه برابر با يك ليوان معمولي يا يك فنجان بزرگ است )

اونس به میلی لیتر

20 اونس سیال (1 پاینت انگلیسی) اندکی بیشتر از نیم لیتر است. تقریبا 575 می لیتر
انگلیسی       معادل متریک

1 اونس سیال : 25 می لیتر
2 اونس سیال : 50 میلی لیتر
3 اونس سیال : 75 میلی لیتر
4 اونس سیال : 100 – 125 میلی لیتر
5 اونس سیال : 150 میلی لیتر
6 اونس سیال : 175 میلی لیتر
7 اونس سیال : 200 میلی لیتر
8 اونس سیال : 225 میلی لیتر
9 اونس سیال : 250 میلی لیتر
2/1 پاینت یا 10 اونس سیال : 275 – 300 میلی لیتر
1 پاینت یا 20 اونس سیال : 575 – 600 میلی لیتر
35 اونس سیال : 1000 میلی لیتر (1 لیتر)
یک لیتر برابر است با 1000 میلی لیتر , 100 سانتی لیتر و 10 دسی لیتر

میلی لیتر به پیمانه (میلی لیترcc = ml سی سی)

۱۰۰ میلی لیتر = ۴/۱ پیمانه
۲۰۰ میلی لیتر = ۴/۳ پیمانه
۲۵۰ میلی لیتر = ۱ پیمانه
۳۰۰ میلی لیتر = ۱و ۴/۱ پیمانه
۴۰۰ میلی لیتر = ۱ و ۲/۱ پیمانه
۵۰۰ میلی لیتر = ۲ پیمانه
۶۰۰ میلی لیتر = ۲و۴/۱ پیمانه
۷۰۰ میلی لیتر = ۲ و ۴/۳ پیمانه
۸۰۰ میلی لیتر = ۳ پیمانه
منبع : کاسه مدرج ترازوی آشپزخانه !

میلی لیتر به لیتر
۲۵۰ میلی لیتر = ۴/۱ لیتر
۵۰۰ میلی لیتر = ۲/۱ لیتر
۷۵۰ میلی لیتر = ۴/۳ لیتر
۱۰۰۰ میلی لیتر = ۱ لیتر
منبع : کاسه مدرج ترازوی آشپزخانه !

لیوان به گرم
يك ليوان منظور يك ليوان معمولي است.اين اندازه ها را از مجله هنر آشپزي  نوشتم.
يك ليوان آرد برابر است با 150 گرم
يك ليوان شكر برابر است با 230 گرم
يك ليوان كشمش برابر است با 180 گرم
يك ليوان پودر قند برابر است با 160 گرم
يك ليوان پودر نارگيل برابر است با 90 گرم
يك ليوان روغن مايع برابر است با 220 گرم
يك ليوان ماست برابر است با 200 گرم

قاشق سوپخوری (غذاخوری)به گرم
يك قاشق سوپ خوري آرد برابر است با 10 گرم
يك قاشق سوپ خوري شكر برابر است با 12 گرم
يك قاشق سوپ خوري پودر قند برابر است با 10 گرم
يك قاشق سوپ خوري نشاسته ذرت برابر است با 7 گرم


شير پاستوريزه 120 ميلي ليتر ( سي سي )‌ معادل نصف ليوان معمولي

پیمانه ها

قاشق سوپ خوری = قاشق غذاخوری و قاشق چای خوری = قاشق مرباخوری

قاشق های اندازه گیری که برای شیرینی پزی مورد استفاده قرارمی گیرند و در بازار به صورت 4 تایی وجود دارند به این صورت است:

1-بزرگترین قاشق tbspهمان قاشق سوپخوری ویا غذا خوری است
2- tsp، قاشق چایخوری.
3- 2/1 چایخوری
4- 4/1 چایخوری
اندازه های ذکر شده بر اساس پیمانه هایی است که 150 گرم ظرفیت آرد دارد.
یک پیمانه اندازه گیری :یک چهارم لیتر
یک لیتر: 1000 میلی لیتر
یک پیمانه یا یک فنجان اندازه گیری : 250 میلی لیتر
نصف پیمانه یا نصف فنجان اندازه گیری :125 میلی لیتر
یک سوم پیمانه : 80 میلی لیتر
یک قاشق سوپخوری:15 میلی لیتر
یک قاشق چایخوری :5 میلی لیتر
نصف قاشق چایخوری :5/2 میلی لیتر
یک چهارم قاشق چایخوری:5/1 میلی لیتر
یک پیمانه آرد:150 گرم
یک پیمانه شکر(بسته به درشتی یا ریزی) :200 تا 225 گرم
یک پیمانه روغن مایع:200 گرم
یک پیمانه روغن یا کره: 200 گرم
یک پیمانه شیر :250 گرم
5 عدد تخم مرغ: یک پیمانه
یک قاشق سوپخوری روغن:20 گرم
یک فنجان خامه نزده : 2 فنجان خامه زده شده است.

یک ورق ژلاتین برابر یک قاشق چایخوری پودر ژلاتین است.
یک قاشق چایخوری پودر ژلاتین برابر 3 گرم است.
یک پنسه مقداری است که بین انگشتان شست و سبابه جای می گیرد.

اندازه مواد با قاشق سوپخوری (غذاخوری)
روغن:20 گرم
ماست:25 گرم
خامه :25 گرم
شکر :20 گرم
آرد سفید:15 تا 20 گرم
پودر کاکائو : 10 گرم
پودر نارگیل،بادام،گردو،فندق پودر شده:20 گرم
گردو یا بادام یا فندق خرد شده:15 گرم
عسل : 30 گرم
کره :20 گرم
خمیر مایه : 10 گرم
پودر قند: 15 گرم
آرد ذرت: 15 گرم
پودر ژلاتین :15 گرم

چند نمونه از این مقیاس‌های وزنی قدیمی رایج اشاره می‌کنیم:
مقیاس‌های وزنی قدیمی رایج در ایران
یک نخود = ۴گندم = ۴گرم و ۶دهم
مثقال = ۲۴ نخود
یک نار = 4 مثقال
یک درم = سه و دو دهم مثقال
یک من شاه = ۱۲۸۰ مثقال
یک من تبریز = ۹۶۰ مثقال
یک بار = ۲۰ من
یک خربار = ۱۶ من
یک صندوق = ۱۲ من = یک عدل یا یک لنگه
یک قاطر بار= ۲۵ من